Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Codeanywhere Developer Meetup #2

Matea Bešlić

Matea Bešlić

11.05.2016.

Ako se bavite razvojem softvera i svakodnevno susrećete s problemima kompleksnog postavljanja radne okoline i razvoja aplikacija, koji nastaju zbog miješanja različitih tehnologija, podizanja na server, velikog broja tehničkih poteškoća i testiranja nakon svake promjene koda, svakako ste trebali prisustvovati drugom po redu Developer Meetupu pod nazivom „Docker from Development to Production“, održanom prošlog četvrtka, 5.5.2016., na FESB-u.  Zahvaljujući organizatorima iz tvrtke Codeanywhere, imali ste priliku saznati kako si možete olakšati posao i ubrzati razvoj aplikacija koristeći Docker, platformu za kreiranje softverskih containera, tj. paketa pojedinačnih aplikacija koji sadrže sve neophodno za pokretanje i izvršavanje istih.

13221498_1020411784707642_155580171809260164_n

Tomislav Burazin, DevOps inženjer u spomenutoj tvrtki, otvorio je meetup predavanjem „Docker Concepts and Running Options“, u kojem nas je uveo u Docker tehnologiju te upoznao s Docker konceptima i načinima lokalnog pokretanja navedenih softverskih containera kroz Docker Engine.

13138870_1020412228040931_3607434137349777318_n

Po čemu su Docker containeri bolji od VM (virtual machine), odgovorio je Vedran Jukić, CTO i suosnivač Codeanywherea, rekavši da se containeri izvode kao izolirani procesi na VM, lakši su od VM, ne zahtijevaju mnogo RAM-a za pokretanje te nisu vezani za određenu infrastrukturu; mogu se izvoditi na bilo kojem računalu, infrastrukturi ili cloudu. Jukić nije gubio vrijeme pričajući mnogo o jednostavnosti i prednostima Dockera, već je sjeo za računalo i demonstrirao kako napraviti aplikaciju korištenjem Docker tehnologije; cijeli proces razvoja i pokretanja pokazao je napravivši jednostavnu web aplikaciju koja uživo prikazuje rezultate nogometnih utakmica. Izvrsno predavanje mladog developera potrajalo je dulje od očekivanog budući da su stizala brojna pitanja iz publike, na koja je mladi developer vrlo rado odgovarao, ne želeći da itko ode bez da je razumio kako i zašto koristiti Docker; čak se i našalio rekavši da će im dati ispit kako bi provjerio jesu li svi pažljivo slušali. Nakon tehničkog dijela uslijedio je networking uz pizzu i piće, tako da su sudionici imali priliku popričati s predavačima i ostalim vrhunskim developerima.

Kao jedna od najuspješnijih lokalnih IT tvrtki, Codeanywhere organizira Developer Meetupe kako bi nas upoznali s tehnologijama na kojima se njihova tvrtka zasniva da bismo iste alate mogli koristiti u stvaranju vlastitih projekata. Veselimo se sljedećem druženju i upoznavanju s novim tehnologijama!

Podijeli


O autoru:

Matea Bešlić

Studentica računarstva na FESB-u, voli upoznavati nove ljude i stjecati nova iskustva. Svoje slobodno vrijeme nastoji kvalitetno provoditi, između ostalog prenoseći zanimljive priče, iskustva i savjete uspješnih poduzetnika za startup.hr.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti