Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Druženje splitskih hardveraša uz virtualnu realnost

Split Tech City

Split Tech City

06.07.2016.

Da ste se 18.6.2016. našli u prostorijama FESB-a, mogli ste naići na čudne prizore u kojima ljudi nose neobične naprave na glavi i mlataraju rukama u prazno, izvodeći pritom razne mimike. Ne bojte se, nema razloga za brigu; riječ je bila o isprobavanju virtualne realnosti korištenjem HTC Vive uređaja na Hardware Unity-u, okupljanju grupe hardverskih entuzijasta. U sklopu druženja, već trećeg po redu, održano je kratko predavanje o VR svijetu, kao i sve većoj primjeni i mogućnostima istog u raznim područjima života. Odaziv je bio manji od očekivanog, no to je samo omogućilo intimnije druženje, što je rezultiralo mnogobrojim pitanjima i velikom zainteresiranošću.
Predavanje i prezentaciju vodio je gost Toni Borovac, CEO SpaceSys-a, firme koja se bavi izradom virtualnog operativnog sučelja, a koja je prošle godine u sklopu 8. Međunarodnog sajma inovacija u Trilju osvojila nagradu. Inače, Natječaj spada među najuspješnije i najpoznatije aktivnosti koje su inovatori iz cijele Dalmacije odlično prihvatili, a u proteklih 27 godina kroz Natječaj je prošlo preko 1000 inovacija, od kojih su mnoge već i komercijalizirane. Toni je svojim iskustvom privukao različite partnere te surađuje i uspješno posluje s brojnim stranim firmama. Njegov je cilj izmijeniti 2D operativno sučelje u 3D okruženje, i to na način da sačuva naše dosadašnje korištenje računala, a istovremeno proširi mogućnosti istog.

Posjetitelji su Toniju postavljali mnoga pitanja vezana za različita područja: od početka virtualne stvarnosti, preko moguće budućnosti, štetnosti i korisnosti iste do pojedinih uređaja i firmi koje se bave VR-om. Prema Tonijevim najavama, prava revolucija u VR-u nas tek očekuje. U utrku su uključene mnogobrojne tvrtke, no kao glavnog je ‘igrača’ naveo Google, za koji tvrdi kako već ima tehnologiju potrebnu da kroz sljedećih deset godina potpuno uroni ljude u VR svijet.

Razlika između dosadašnje VR tehnologije i AR  je u tome što AR radi u real time umjesto da  samo zamijeni realnost u virtualno okruženje , a Magic Leap, Microsoftov HoloLens i drugi, koji su na bazi takozvanih “pametnih leća”, samo su početak. Nakon predavanja i uzbudljivog isprobavanja VR-a, ekipa je nastavila druženje u opuštenoj atmosferi.
Ovom zanimljivom meetupu-u slijedi ljetna stanka, nakon koje Hardware Unity nastavlja sa zanimljivim programom.
Više informacija o grupi, kao i fotografije sa druženja, možete pronaći na http://www.meetup.com/Hardware-Unity-Split/

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti