Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

DUMP-ovci izradili novu web stranicu MUP-a!

Diana Šperanda

Diana Šperanda

09.09.2016.

U posljednjih nekoliko mjeseci, DUMP Udruga mladih programera organizirala je ciklus predavanja, provodila program pripravništva, članovi Udruge su odnijeli pobjedu na ovogodišnjem Shift Hackathonu, ali i pokrenuli prvu besplatnu IT konferenciju u Splitu. Međutim, svemu navedenom su pridodali još jedan uspješan projekt; riječ je o redizajnu web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, o čemu smo popričali s glavnim “krivcima”, dumpovcima Miroslavom Jelaskom, Nikolom Dadićem, Gabrijelom Boduljkom i Borisom Borovićem.

Prvo pitanje je ono što sve zanima – kako studenti i srednjoškolci uopće dobiju priliku za rad na tako velikom projektu?

Miro. Na inicijativu ministra Orepića, koji je želio uspostaviti suradnju s fakultetima i približiti MUP narodu, Ministarstvo se obratilo upravi FESB-a za redizajn svoje stranice, a dekan Fakulteta je preporučio nas. Dakle, ideja za projekt proizlazi izvorno iz inicijative ministra da uključi akademsku zajednicu u djelovanje Ministarstva, a ovo je bio pilot projekt.

Hoće li biti još zajedničkih projekata?

Nikola: Planira se nastavak suradnje, ali i uključivanje ostalih fakulteta.

Što je točno bio vaš zadatak?

Boris: Redizajnirati kompletan web na stranici www.mup.hr, tj. konceptualno promijeniti stranicu. Trebalo je analizirati što se trenutno nalazi na webu, izraditi potpuno novi koncept, prikazati informacije koje su bitne građanima, ali i informacije koje su bitne zaposlenicima u MUP-u.

Nikola: Međutim, fokus je uglavnom bio na javnosti i građanima jer je taj segment dosad bio zanemaren, odnosno zatrpan.

Miro: Na starom webu se sadržaj samo dodavao i gomilao, što je dovelo do toga da je sve bilo raštrkano, nesistematično i teško za korištenje. Želja nam je bila uvesti sistematičnost, ukloniti informacije koje nisu potrebne, ispraviti informacije koje su netočne i sl.

Nikola: Također je cilj bio i odvojiti Ministarstvo od policije jer je policija, zapravo, tek jedna od ustrojstvenih jedinica Ministarstva.

Projekt ste završili u dva, i to ljetna, mjeseca! Jeste li uopće imali vremena za kupanje?

Miro: Bila nam je čast i zadovoljstvo raditi na ovom projektu. Rok i zahtjevi su bili izazovni, a mi  volimo izazove i vjerovali smo da ćemo uspjeti.

Boris: Nije nam žao, nismo se previše kupali, dobili smo ogromnu vrijednost i zadovoljstvo.

Gabrijel: Ja bih volio istaknuti da ne bismo uspjeli da nismo ovakav tim; važno je da su članovi tima odgovorni, savjesni i požrtvovni. Stvarno nam je bio gušt, nije mi žao.

Kakvi su MUP-ovci kao klijenti?

Miro: Mogli bismo reći da je naš klijent, odnosno osoba s kojom smo utvrđivali poslovne zahtjeve, bila gđa. Ana Vlahović, posebna savjetnica ministra Orepića. Ona je vrlo profesionalno odradila svoj dio komunikacije i filtriranja informacija s njihove strane. Ministarstvo se sastoji od 11 ustrojstvenih jedinica, od kojih je svaka sudjelovala u projektu pružajući potrebne informacije. Mi nismo direktno komunicirali sa svih 11 jedinica, već se gđa. Ana pobrinula za  taj posao. U nekim posebnim slučajevima, gdje nam je bila potrebna direktna povratna informacija od nadležne osobe, dobivali smo kontakte i direktno komunicirali s njima.

Koje tehnologije ste koristili za rješavanje problema starog weba?

Gabrijel: Projekt weba se sastoji od samog javnog weba, koji je AngularJS aplikacija, određenog autorizacijskog servisa i CMS-a za objavu novosti i upravljanje sadržajem, koji smo sami napravili u ASP.NET-u i AngularJS-u. Koristili smo moderne tehnologije.

Koja prethodna iskustva su vam omogućila da možete raditi na ovakvom projektu?

Miro: Radili smo na puno projekata. Nakon završetka prošlogodišnjeg programa pripravništva, započeli smo s razvojem jedne aplikacije za PU Splitsko-dalmatinsku. Isto tako, pobjeda na Shift Hackathonu nam je puno značila.

Boris: Konstantno dobivamo ponude. Nažalost, ne možemo sve stići zbog obaveza.

Kako je tekao rad na ovom projektu? Je li bilo stresa i po kojim ćete situacijama pamtiti ovo iskustvo?

Nikola: Rad do kasnih noćnih sati, svakodnevni razgovori na Slacku…

Miro: Način na koji su nas ugostili prilikom posjeta Ministarstvu. Ministar je otvorena osoba i jednostavno je komunicirati s njim.

Boris: Bila je privilegija ući u Ministarstvo kao obični građanin. Nema svatko u životu takvu čast!

Gabrijel: Kad je došlo vrijeme za release, bio sam od 9 do 18 h na telefonskoj liniji s osobom zaduženom za to dok sve nije bilo gotovo.

Uzimate li sad malo predaha?

Boris: Već smo počeli raditi na novom projektu!

Zaista vrijedni momci! Mi im želimo sreću u daljnjem radu i još puno uspješnih projekata!

Novu web stranicu MUP-a možete pogledati ovdje, a ako želite pratiti rad DUMP-ovaca, posjetite www.dump.hr ili lajkajte njihovu Facebook stranicu!

Podijeli


O autoru:

Diana Šperanda

Trenutno studira na FESB-u i u misiji da od voljenog rodnog Splita napravi najbolju IT startup zajednicu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti