Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Fishery – projekt za obogaćivanje kaštelanske turističke ponude

Diana Šperanda

Diana Šperanda

07.03.2016.

U ljeto 2014. godine studenti Antonio Pavlinović i Nikola Bejo započeli su projekt po imenu Fishery, čija je svrha organizacija turističkih i ribarskih izleta u suradnji s lokalnim ribarima i lokalnim vlasnicima apartmana. Ovaj projekt, koji trenutno sudjeluje u programu Studentskog poduzetničkog inkubatora, nastao je kao odgovor na trenutno stanje turističke ponude i loš životni standard ribara u Kaštelanskom zaljevu. Fishery, kao booking agencija, zapravo služi kao posrednik između vlasnika apartmana i ribara s kojima se dogovara suradnja, tj. organiziraju izleti.

Oba autora ovog projekta imaju direktnu povezanost s morem i ribarstvom u Kaštelima; preko svojih očeva, koji se već niz godina rekreativno bave ribolovom, upoznati su sa svim problemima ribarskog zanimanja u Kaštelima, od financijskih pa sve do međuljudskih problema koji vladaju među njima. Mi smo popričali s jednim od njih, Antoniom Pavlinovićem.

projekt-antonio

Zašto Fishery?

Ako pričamo o Kaštelima kao turističkoj destinaciji, raznovrsnost ponude za strance je ograničena: događanja uživo je vrlo malo, dnevne aktivnosti se svode na obilazak restorana i kupanje na plaži, uz povremene izlete kroz povijesne jezgre svakog od Kaštela. Velik broj lokalnih iznajmljivača već niz godina upozorava na takvo stanje, kao i na činjenicu da gosti koji dolaze u Kaštela više ne žele samo “sun, sea and sand”, već da žele osjetiti što više domaćih izvornih doživljaja. S druge strane, velika nezaposlenost lokalnih ribara još je jedan od problema s kojima se Kaštela svakodnevno susreću. Teško je problem opisati u nekoliko riječi, ali recimo samo da se ribarstvo u Kaštelanskom zaljevu postepeno gasi. Željeli smo popraviti situaciju.

Tko sve sudjeluje na projektu? Koliko dugo već radite i bi li vam dobro došla još koja osoba?

Osim Nikole i mene kao pokretača, u projektu trenutno sudjeluju i Tomislav Tadin i Toni Kapov, lokalni ribari.Tu je i desetak apartmana koji nam šalju goste. Na projektu se zapravo radi tek godinu dana, a 2016. će nam biti prva prava sezona.

Uvijek bi nam dobro došla još koja osoba – pogotovo ribar ili neki student s dozvolom za upravljanje brodom. Trenutno nam je najveći problem kadriranje – ne možemo pronaći puno ribara koji znaju engleski jezik! 🙂

Kako to sve funkcionira?

Gosti sami odabiru koji tip izleta žele i kada žele ići na izlet, a vlasnik apartmana (ili sami gosti) stupa u kontakt s Fishery agencijom i ugovara izlet. Sama ruta i plan izleta su unaprijed dogovoreni s ribarima, a najčešće se radi o nekoliko dobro poznatih i provjerenih destinacija, tako da nema prevelikih odstupanja u zadovoljstvu putnika. Svi naši ribari pričaju engleski jezik i služe kao animatori dok su gosti na brodu. Nakon izleta ribari vraćaju goste natrag na točku ukrcaja.

Znači, Fishery nije samo projekt na papiru?

U kolovozu 2014. godine proveden je eksperiment u trajanju od 15 radnih dana, u kojem smo uz pomoć promotivnih letaka, dva lokalna ribara i dva iznajmljivača uspjeli realizirati i naplatiti dva turistička izleta i jedan ribarski izlet. Reakcije izletnika, pogotovo onih koji su tada prvi put osjetili što znači „uhvatiti ribu po domaći“, bile su mahom pozitivne, Također, svi prošlogodišnji ugostitelji i ribari i ove sezone surađuju s nama, štoviše, pomažu nam stupiti u kontakt sa što više vlasnika apartmana i potencijalnih novih ribara vozača.

U kojoj ste fazi trenutno s projektom? Jeste li već imali neke probleme?

Iskreno, trenutno smo u fazi papirologije i priprema za sezonu. Riješili smo do sada hrpetinu problema sa zakonskom i pravnom regulativom, ali ne bismo išli u detalje – neka od rješenja tih problema su naša poslovna tajna.

Što se tiče problema s organizacijom i odnosima s gostima, to su nam slatke muke. Prigovora za sada nema, a otkazivanja vožnji u 5 ujutro ili kašnjenja se ne bojimo – što je, tu je, posao ide dalje!

Koje su vrline Fishery-a?

Prilikom prošlogodišnjeg eksperimenta uočili smo nepostojanje dodatnog sadržaja bilo kakve vrste koji bi hotelijeri i ugostitelji mogli ponuditi svojim gostima, tako da je ideja Fishery-a objeručke prihvaćena od strane iznajmljivača. Kako se vijest o Fishery-u širila, primijetili smo buđenje interesa lokalnih ribara da se uključe u naš projekt. Također, model poslovanja na kojemu se bazira Fishery ima izrazito niske ulazne troškove, što nam uvelike pomaže u kreiranju cijena našeg paketa.

A mane? 

Jedna od najvećih slabosti je ekološko onečišćenje mora prouzrokovano neposrednom industrijskom zonom. Međutim, prema našim saznanjima, nazire se inicijativa koja bi navedene posljedice mogla ublažiti, ako ne i u potpunosti otkloniti. Što se tiče nepovoljnih vremenskih uvjeta, posljedice tih nepredviđenih okolnosti do sada su imale vrlo malen utjecaj na poslovanje Fishery-a.

Koji su vam budući planovi? Širiti se dalje, otvarati firmu? 

Budući su nam planovi širenje ponude i tržišta, okrupnjivanje ribarske flote i, konačno, razrješenje nekih pravnih pitanja u sezoni 2016. Nadamo se mirnom moru i dobrom vremenu, a za nekoliko mjeseci ćemo znati što dalje.

Momcima želimo sreću u poslovanju i mirno more, a ako još razmišljate o priključenju ovom projektu, pogledajte video koji su vam Antonio i Nikola pripremilii više nećete biti u nedoumici!

Podijeli


O autoru:

Diana Šperanda

Trenutno studira na FESB-u i u misiji da od voljenog rodnog Splita napravi najbolju IT startup zajednicu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti