Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Hack4Split: Sunčana atmosfera prvog dana natjecanja

Diana Šperanda

Diana Šperanda

26.03.2017.

Subotnje sunčano jutro…Na Žnjanu, ali ne i u kafiću? Da, i to je moguće! Naime, u WIP Coworking prostoru započeo je hackathon za društveno dobro Splita – Hack4Split, prvi takve prirode na našem području. Više od 30 mladih ljudi, koji su dio IT zajednice i civilnog društva, okupilo se sa ciljem da učine nešto dobro za one kojima je to potrebno.

O čemu je zapravo riječ, zbog čega se hackathon održava i s kojim ciljem, otkrio nam je glavni organizator događaja, Michael Freer iz Amosfera coworkinga.

Odakle ideja za ovakvim hackathonom? Zašto ovo organiziraš?

M.F. Čuo sam za  društvene hackathone i prije, a vidio sam iz prve ruke GEWathon. Nikad nisam sudjelovao u nečem sličnom pa sam pomislio da bih htio takvo nešto organizirati ovdje. Popričao sam s nekoliko ljudi o mojoj zamisli i svidjela im se ideja. Budući da znam koliko socijalnom sektoru nedostaje digitalizacije, činilo se kao odlična prilika za spojiti to dvoje – socijalni i IT sektor.

Je li ti bilo teško organizirati događaj? Tko ti je pomogao?

M.F. Postoje 7 partnera na projektu: Amosfera Coworking, CEDRA Split, Klub mladih Split, Studentski poduzetnički inkubator, 3PSplit, WIP Coworking i  Startup.hr. Svi imamo drugačije mreže poznanstava, koje smo iskoristili u svrhu promocije te da sami projekt uspije. Bilo je teško okupiti sve u isto vrijeme, ali zajedno smo komunicirali preko Facebooka i Slacka te, kombinirajući naše napore, uspjeli smo ovaj događaj pretvoriti u uspjeh.

Reci nam malo više o hackathonu, što ga čini posebnim? Što želiš postići njime?

M.F. Glavni rezultati će biti veoma vidljivi. Vidjet ćemo nekoliko udruga s novim vizualnim identitetima, web stranicama ili aplikacijama. Nadalje, pojedinici iz IT-a imaju šansu za povezati se, iako su već po tom pitanju dosta uspješni zbog raznih meetupa koji se događaju u Splitu. Ovaj hackathon je poseban jer je prvi takve vrste i jer smo imali širok raspon pojedinaca i organizacija koji su se prijavili.

Hoćeš li ponovno organizirati Hack4Split?

M.F. Nakon ovog hackathona imat ćemo sastanak na kojem ćemo raspraviti što je dobro prošlo, a što je moglo bolje, a procijenit ćemo i društveni utjecaj i razinu zadovoljstva sudionika. Ako zaključimo da trebamo to učiniti ponovno, onda ćemo iduće godine zasigurno imati Hack4Split 2.0.

Riječi za kraj?

M.F. Imali smo odličnu podršku od sponzora, uključujući Tommy, Podravku, SHIFT konferenciju, Break Time, Red Bull, Microsoft, Hajduk Split, Remote Year, Take Away pizzerije i Congo Žnjan kafić. Ako bismo ovo ponovno organizirali, bila bi nam potrebna ista razina podrške; ako ste zainteresirani, kontaktirajte nas!

Da ne bi ostalo sve samo na riječima organizatora, upitali smo Ivanu Petrovski iz Udruge za pomoć mladima HELP i Alena Vuletića iz tvrtke Slicejack o njihovoj zajedničkoj suradnji na hackathonu.

Opišite nam svoj projekt. O čemu je riječ?

Ivana: Naša udruga organizira putovanja u sklopu Europske volonterske službe (EVS). Zainteresirani ispunjavaju ankete za putovanje te nam je potrebna baza podataka odgovora kako bi, kad se ukaže prilika za putovanje u neku zemlju, svi oni koji su se prijavili mogli dobiti obavijest o tome.

Alen: U tehničkom smislu, radi se o kontakt formi čiji se odgovori spremaju u bazu podataka, a članovi Udruge mogu slati mailove zahvaljujući admin panelu i web stranici. Od tehnologija, kolega Šimun Radman Livaja i ja koristimo HTML, CSS, PHP i Javascript.

Kakav su vam doživljaji, sviđa li vam se format hackathona?

Ivana: Super nam je!

Alen: Nikad prije nisam sudjelovao u ovakvom formatu natjecanja. Super je, ležerno, bez pressinga, a sviđa nam se i prostor. Susreo sam čak starog prijatelja s kojim se nisam vidio 5 godina!

Iz prve ruke mogu potvrditi ono što su nam sugovornici rekli; u ugodnom prostoru WIP Coworkinga ne nedostaje smijeha i zabave, a sve je još posebno ljepše kad se radi o ovako lijepoj prilici i namjeri. Svim sudionicima želimo mnogo uspjeha u razvijanju ideja, a o pobjedničkoj ekipi ćemo zasigurno još mnogo toga čuti; jedva čekamo proglašenje!

Podijeli


O autoru:

Diana Šperanda

Trenutno studira na FESB-u i u misiji da od voljenog rodnog Splita napravi najbolju IT startup zajednicu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti