Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Petra Leskovec: Vjerujem da, ako radiš kvalitetno i uložiš dovoljno vremena, možeš uspjeti i tvoj rad će biti prepoznat

Ana Kuić

Ana Kuić

12.04.2016.

U razgovoru s Petrom Leskovec, osnivačicom agencije Entourage, specijalizirane za marketing i dizajn, razgovarali smo o realizaciji poslovne ideje, formalnom i neformalnom obrazovanju, kao i o uvjetima poslovanja u Splitu. Petra je trenutno jedina zaposlenica agencije, ali surađuje s brojnim programerima, dizajnerima, marketinškim stručnjacima i print studijima. Radi s mnogim tvrtkama, ustanovama i organizacijama, a neke od istaknutijih su InClude, Bel Étage, Klub mladih Split, Eko-ST i Ekonomski fakultet u Splitu.

„Usluge koje nudimo su grafički dizajn, izrada internet stranica, kao i usluge printanja i marketinga“, započela je svoju priču Petra, objašnjavajući da je rad agencije posebno usmjeren ka brendiranju.

„Tijekom studiranja sam istovremeno radila u nekoliko tvrtki, sudjelovala u raznim projektima, ali i imala vlastite klijente kojima sam odrađivala grafički dizajn i marketinške aktivnosti. Primijetila sam da na tržištu očito ima prostora za takvu vrstu usluga i da su klijenti zadovoljni ispostavljenim radom, tako da je osnivanje tvrtke nakon studiranja zapravo bio logičan slijed“, opisala je Petra svoje početke i način na koji se upustila u poduzetničke vode.

Na pitanje kako joj je znanje stečeno na fakultetu pomoglo u realizaciji poslovne ideje, pojasnila je: „Fakultet mi je pomogao da savladam osnove poduzetništva i marketinga, kao i računovodstvene osnove, koje su krucijalne za osnivanje i vođenje poslovanja. I danas imam podršku od nekih profesora te ih uvijek mogu pitati za poneki savjet. Ono što studenti ne iskorištavaju dovoljno tijekom studiranja su razne studentske organizacije, kroz čiji rad zapravo dobivate radno iskustvo i vrijednost na tržištu rada. Učlanila sam se tako i u studentsku organizaciju AIESEC, kroz koju sam teoriju dobivenu na fakultetu primjenjivala u praksi“. Osim studentskih udruga, kao dodatnu prednost koju fakultet pruža istaknula je i obavljanje Erasmus prakse, čiju je mogućnost i sama iskoristila 2012. godine u Italiji.

O uvjetima poslovanja u Splitu i Hrvatskoj često se priča u negativnom smislu pa smo pitali Petru za njeno mišljenje: „Ne mogu reći da su uvjeti poslovanja u Hrvatskoj idealni, pogotovo za male poduzetnike. Mnogi se žale na plaće i poslodavce, ne razmišljajući koliko zapravo poslodavac mora izdvajati na poreze prilikom isplate plaće. Mnogi tako odlaze iz Hrvatske ili prebacuju poslovanje u Zagreb. Rekla bih da je sistem malo krivo postavljen, ali najlakše je jadikovati kako je sve oko tebe krivo i ne valja, dok je najteže sebe pokrenuti i pokušati napraviti nešto. Vjerujem da, ako radiš kvalitetno i uložiš dovoljno vremena, možeš uspjeti i tvoj rad će biti prepoznat. Naravno, ništa se ne može ostvariti preko noći, ali taj način rada se u mojem slučaju pokazao ispravnim. Vidim to kroz svoje klijente; imam dobru suradnju s njima, cijene moj rad te imamo zdrav poslovni odnos. Mislim da se u Hrvatskoj, a pogotovo u Splitu, počeo stvarati krug mladih ljudi kojima je dosta reaktivnosti te se prebacuju na proaktivnost, povezuju se, stvaraju nove ideje i projekte te ne gledaju samo vlastite interese, već žele i da poslovno okruženje bude zdravo“, komentirala je naša sugovornica.

sl-3

Kao pozitivnu stranu poduzetništva ističe činjenicu da o samom poduzetniku ovisi kakav će biti njegov poslovni put i kakvo će okruženje imati, ali i to da si sam svoj šef.

Onima koji razmišljaju o upuštanju u poduzetničke vode, poručila je: „Prvenstveno bih savjetovala da već tijekom studiranja postanu poduzetni i proaktivni, uključe seu studentske organizacije, rane projekte te iskoriste i mogućnosti poduzetničkog inkubatora na Ekonomskom fakultetu. Mnogo njih, nažalost, odustane odmah kod prve prepreke jer poduzetnički put nije lagan. Prije samog otvaranja tvrtke potrebno je istražiti tržište, tj. vidjeti postoji li tržište za vaš proizvod/uslugu, napraviti poslovni plan, a tek onda krenuti u poduzetničke vode. Sretno!“

Podijeli


O autoru:

Ana Kuić

Uvijek u potrazi za pozitivnim pričama iz domene poduzetništva i marketinga. U slobodno vrijeme freelance community manager i novinarka, a prije svega information junkie.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti