Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Radionica, razgovor i izložba: Spekulativni dizajn u stvarnom svijetu

Split Tech City

Split Tech City

26.09.2016.

Split je u listopadu domaćin izložbe koja će zainteresirati brojne dizajnere; riječ je o radionici “Spekulativni dizajn u stvarnom svijetu”, koja će se od 17. do 22. listopada održati na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Spekulativni dizajn je kritička dizajnerska praksa koja obuhvaća ili je u relaciji s nizom sličnih praksi poput kritičkog dizajna, dizajna fikcija, dizajna budućnosti, antidizajna, radikalnog dizajna, umjetničkog dizajna i dr. Radi se o diskurzivnoj djelatnosti, utemeljenoj na kritičkom razmišljanju i dijalogu, koja propituje dizajnersku praksu. Međutim, spekulativni dizajnerski pristup proširuje kritičku praksu korak dalje, prema imaginaciji i vizijama mogućih scenarija.

Radionica

Samu radionicu vodit će transdisciplinarni dizajneri Demitrios Kargotis (dio dizajnerskog dvojca DashnDem iz Londona, suradnika na Goldsmiths, University of London i Birmingham City University), Pedro Oliveira i Luiza Prado (partneri dizajnerske istraživačke prakse A Parede, koja djeluje pri doktorskom studiju na Universität der Künste Berlin), uz asistenciju Olega Šurana (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu).

Studenti preddiplomske i diplomske razine raznih specijalizacija dizajna, novomedijske umjetnosti, sociologije, arhitekture, računarstva, urbanizma i drugih povezanih disciplina u multidisciplinarnim će timovima propitivati tradicionalne definicije dizajna i današnju ulogu dizajna u društvu kroz kritičku dizajnersku praksu.

Većina sudionica i sudionika dolazi s partnerskih ustanova u regiji. Dodatno je predviđen i određen broj mjesta za otvorene prijave (interakcije@umas.hr).

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije prva je obrazovna ustanova u regiji na kojoj se obrađuju sadržaji iz ovog područja. Radionice promoviraju multidisciplinarni obrazovni pristup, osobito potreban i poticajan u području dizajna, započet kroz Convivio međunarodnu ljetnu školu, održanu 2004. godine, te ponovo obnovljenu deset godina kasnije u sklopu europskog UrbanIxD projekta.

Do sada je na radionicama sudjelovalo preko 200 studenata i studentica dizajna vizualnih komunikacija, dizajna u novim medijima, interaktivnog dizajna, produkt dizajna, primijenjene umjetnosti, arhitekture, računarstva i informatike, videa i filma, kao i sociologije sa Sveučilišta u Splitu, Zadru, Rijeci i Zagrebu, Ljubljani i Škole za dizajn u Beogradu i Cetinju.

Razgovor

U srijedu, 19. listopada, planiran je razgovor s namjerom propitivanja i kritičkog sagledavanja današnje spekulativne dizajnerske prakse. Pozvani gosti će razgovarati o ulozi spekulativnog dizajna u stvarnom svijetu. Kratko uvodno predavanje, i to o spekulativnoj dizajnerskoj praksi danas, održat će jedan od pionira ove dizajnerske prakse, James Auger, bivši nastavnik na legendarnom Designing Interactions odsjeku na Royal College of Art u Londonu, a danas na Madeira Interactive Technologies Institute i suosnivač bloga Crap Futures.

Uz voditelje radionica (Demitriosa Kargotisa, Pedra Oliveira i Luizu Prado) u raspravi će sudjelovati i Regine Debatty (utemeljiteljica kultnog bloga we-make-money-not-art), Matt Ward (pročenik Odsjeka za dizajn na Goldsmiths Sveučilištu u Londonu), i Mirko Balducci (suosnivač talijanskog multidisciplinarnog laboratorija / mreže Nefula). Razgovor će moderirati koordinator radionice, docent Ivica Mitrović (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Interakcije).

Izložba

Nekoliko dana prije početka radionice, 6. listopada, u Galeriji Umjetnina bit će otvorena izložba “Spekulativnost – post dizajnerksa praksa ili nova utopija?”, koja je predstavljala Republiku Hrvatsku na XXI. Milanskom trijenalu.

Cilj izložbe je na jednom mjestu prikazati i kontekstualizirati relevantne suvremene spekulativne radove hrvatskog konteksta koji, iako često sami sebe tako ne nazivaju, spadaju u područje spekulativnog dizajna.

Svi događaji su podržani od strane Grada Splita i Ministarstva kulture RH, a odvijaju se u suradnji s Platformom 9.81.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti