Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Razlika i važnost loga i branda

Petra Leskovec

Petra Leskovec

01.04.2016.

Postoji mnogo nedoumica kad je u pitanju razlika između loga i branda. Što je uopće logo, a što brand?

Što je logo?
Većina poznaje i percipira logo više nego brand. Logo je grafički oblik, simbol, znak ili amblem koji predstavlja određenu kompaniju, organizaciju i sl. Predstavlja kompaniju u najjednostavnijoj formi te kao vizual pomaže da korisnici i kupci lakše pamte i prepoznaju brand. Ponekad je važniji i od samog imena kompanije, a najbolji primjer za to je Nike – u početku je imao naziv u logu, no kasnije odlučuje koristiti samo svoj prepoznatljiv znak.

slika_2

Ako maknemo nazive kompanija iz loga, možete li prepoznati o kojem se proizvodu radi?

slika_3

Razlog lake prepoznatljivosti, bez obzira na to što se radi samo o boji, kvadratu ili nekakvom obliku, pokazuje koliko zapravo logo može biti snažan u samoj podsvijesti potrošača.

Što je brand?
Što bi onda bio brand i koja je uloga loga u brandu? Logo je zapravo samo dio branda, dok brand predstavlja ono što potrošač, okruženje, ali i sami zaposlenici, misle o kompaniji, odnosno kako ju doživljavaju. Predstavlja percipiranu sliku emocionalne i psihičke reakcije potrošača prema kompaniji. Zašto sam logo nije dovoljan za kompaniju? Zato što se potrošač ne može poistovjetiti samo s logom, već treba doživjeti kompaniju kao cjelinu, odnosno vidjeti sebe u onome što kompanija predstavlja. 

Primjer brendiranja možemo vidjeti kroz obuću.

slika_4

Converse se pozicionira kao obuća za mlade, odnosno za zabavu, ležernost i nesmotrenost te ju kao takvu i doživljavamo.

Za razliku od njih, Tommy Hilfiger obuća ima drukčije kupce; iako se radi o istoj liniji proizvoda (tenisice), Tommy Hilfiger se kod potrošača brendirao kao elitna i ekskluzivna obuća.

Željena pozicioniranja u podsvijesti potrošača postigli su kroz svoju priču koju su slali potrošačima. Reklama, slogan, web stranica, boje, predstavljanje proizvoda, social media, kanali komunikacije, način odnosa prema kupcima – sve to zajedno čini vrijednost za potrošača, skup očekivanja, priča i odnosa koji čine razliku i razloge zašto će kupac odlučiti kupiti jedan proizvod ili uslugu naspram drugog. Brand zapravo priča priču određenog proizvoda, organizacije ili kompanije. Ako je priča dovoljno dobro ispričana, ciljana skupina će se pronaći u istoj i htjeti biti dio nje, što i jest sami cilj brendiranja.

Zašto najčešće Coca-Colu možemo naći kao neizostavno piće na obiteljskim okupljanjima i druženjima?

slika_5

Coca-Cola je uspjela u nečemu gdje ju rijetko koja kompanija može pratiti. Brendirala se kao obiteljski proizvod, neizostavan kod društvenih događaja. Kroz svoje priče i prezentiranje proizvoda pobudila je i usadila duboke osjećaje kod potrošača te je danas zbog takvog brendiranja broj 1 na tržištu.
Kad pomislite na Djeda Mraza, kako ga zamišljate? Možda kao djedicu s dugom bijelom bradom u crveno-bijelom odijelu? Zašto baš u crveno-bijelom odijelu? Zato što ga je Coca-Cola osmislila za svoju kampanju 1931. godine te ga danas poznajemo kao takvog.

Brand možemo objasniti kroz još jedan primjer, gdje sami možete dati odgovor o važnosti brendiranja. Kojem štandu biste prije pristupili i zašto?

slika_6

Prilikom stvaranja loga najprije je potrebno znati kakav brand želite imati, napraviti plan brendiranja i prema tome kreirati logo koji će upotpuniti cijelu priču.
Brand čini razliku od konkurencije, a razlika treba imati vrijednost zbog koje će ciljana skupina odlučiti biti dijelom vaše priče!

Podijeli


O autoru:

Petra Leskovec

Brand i visual designer sa željom da podigne svjesnost o važnosti dizajna i njegovog utjecaja, a samim time i design Splitsku scenu.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti