Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

“Unite&lead“ druženjima do pozitivnih društvenih promjena

Nenad Matošević

Nenad Matošević

02.05.2016.

Već duže vrijeme u Splitu djeluje grupica entuzijasta koji nastoje pokrenuti promjene u našem društvu, i to pozitivne promjene u području poduzetništva. Isprva je tih nekoliko osoba djelovalo zasebno, ali u zadnjih godinu dana različite inicijative su sve povezanije te intenzivnije djeluju. Tako je započelo i organiziranje druženja iskusnih poduzetnika s mladima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog poslovanja.

Što je Unite & lead?

Navedena druženja, nazvana “Unite&lead”, pokrenuli su Studentski Poduzetnički Inkubator i udruga Startup.hr, a prvo izdanje održano je u subotu, 30. travnja, s početkom u 18 h u jednom splitskom kafiću. Kao što je navedeno u pozivu na događaj, organizatori su odlučili pokrenuti mjesečne meet-upe za već uspješne poduzetnike i mlade koji imaju poduzetničku ideju, i to kako bi njihovim umrežavanjem te međusobnom razmjenom ideja i savjeta pomogli jedni drugima te na taj način zajedno stvorili pozitivnu i jaku poduzetničku klimu u Splitu. Pod nazivom “Unite & lead” krije se i sami cilj ovakvih druženja, a to je da se poduzetnici udruže te zajedno budu lideri i pokretači promjena u društvu.
Sastanci su zamišljeni kao neformalna druženja na kojima će se razmjenjivati ideje, iskustva i savjeti u području poduzetništva, pokretanja poslovanja i upravljanja poslovanjem. Umrežavanje poduzetnika doprinosi svakom pojedincu jer dolazi do partnerskih i suradničkih odnosa među pokretačima promjena u okolini, a ujedno djeluje na dobrobit cjelokupne zajednice.

Kako je proteklo ovo događanje?

Svi koji su očekivali samo neobvezno druženje i čavrljanje o raznolikim temama mogli su biti iznenađeni kvalitetnom organizacijom. Vjerujemo da veći dio tih zasluga treba pripisati Lani Ugrčić, voditeljici SPI-a, koja je sa suorganizatorom, predsjednikom udruge Startup.hr Tonijem Trivkovićem, savršeno koordinirala cjelokupnim meet-upom.

Nakon njihovih uvodnih riječi započeo je speed (date) consulting. Ukratko, za one koji nisu imali prigode vidjeti kako to izgleda, opisat ćemo ovu stimulativnu aktivnost u nekoliko rečenica. Poduzetnici – početnici u nekoliko minuta prezentiraju svoju poslovnu ideju iskusnijim poduzetnicima – mentorima. U individualnim razgovorima, mentori se informiraju o planovima i ciljevima poduzetničkih projekata te svojim savjetima ukazuju na potencijale probleme koji bi mogli nastati u provođenju projekta, predlažu mogućnosti za unaprjeđenje i stvaranje konkurentske prednosti u odnosu na slične djelatnosti koje su već prisutne tržištu.

Na prvom izdanju ovog događaja mentori su bili ljudi koji su se već iskazali kao uspješni poduzetnici, a s kojima se svakako vrijedi družiti na nekim od budućih meet-upa ili barem povezati putem društvenih mreža. Među njima su bili Robert Bilić, direktor dizajnersko-grafičkog centra za izradu reklama “Signarama” i dugogodišnji stručnjak za franšizne sustave, i Mateo Perak, čest predavač na poduzetničkim događanjima, direkor tvrtke Profico i suosnivač Shift koferencije, koja je do ove godine bila orijentirana prezentaciji startup-a.

Prisutni su bili i Tamara Ilić, marketing managerica u Jobs4Hotels, Josip Dobronić, vlasnik i project manager Abis consultinga, Branislav Petković, direktor tvrtke Minshara za poslovno savjetovanje, i Vicenco Tarabene, manager uspješnog poslovnog projekta Cash & peri.

Prezentirane ideje vezane su za eko turizam, proizvodnju i preradu hrane, tehnološke usluge, aktivno uključivanje studenata na tržište rada, aplikacije iz domene Fintecha i autobusnog prijevoza i računovodstvene usluge s dodanim vrijednostima, iz čega je vidljivo da neki projekti već u startu mogu dobiti klijente među prisutnim sudionicima ili se povezati kroz partnerstvo.

IMG_3156

IMG_3155

Što nakon ovog?

Sigurno je da željno iščekujemo i drugo izdanje “Unite&lead” druženja, a u međuvremenu možete pratiti (i pridodati) ostala događanja na Startup.hr kalendaru ili se uključiti u meetup.com, društvenu mrežu za praćenje događanja.
Očekuju nas nova druženja, edukativna i zabavna, a ne zaboravite i Open coffee, jedno od događanja koje je na neki način i pokrenulo cjelokupnu startup scenu u Splitu!

Podijeli


O autoru:

Nenad Matošević

Još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti kao specijalizirani stručnjak, a pogotovo ne kao kolumnist, ali intenzivno prati startup scenu. Društveno angažiran i aktivan u mnogim projektima koji ponekad ostanu nedovr...

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti