Pošalji članak
 • Ivica Kartelo

  Blagi bravo na ovom intervjuu. Ja sam 2 godine prije tebe generacija na FESB-u, 1969, i nikakvog kontakta s računalom nisam imao do 1990. godine, nakon koje ti kazes da ostajes bez posla kao programer.
  Svojih prvih 15 godina staza provodim na poslovima odrzavanja industrijskih postrojenja, Željezara Sisak, Jugoplastika, plovim kao elektroničar na brodovima Jadroplova.

  1990. godine krećem sa Školom E-92, obuka za rad na PC, WordPerfect Office 5.1, nakon par godina Windowsi i Microsoft Office, a 1995. škola na daljinu, HTML, pa slijedi Visual Basic, baza podataka ona iz uredskog paketa MS Access, programiram u ASPX (VB.NET): CMS http://www.e92,.hr koji i sad radi, te e-trgovinu http://www.e92.hr/EKnjizara/index.aspx, Riječnik interneta http://www.e92.hr/RjecnikInterneta/index.aspx, e-learning http://www.e92.hr/ELearningKartelo/index.aspx

  Prelazim na PHP i radim svoj framework Mrmra http://www.mrmra.org

  U mirovini sam nekoliko mjeseci, ali sam se odmah prijavio u svoju Skolu E-92 jer imam pravo raditi 4 sata, placati sve sto se normalno placa za svakoga tko radi, i primati placu i mirovinu. To je nesto novo jer mnogi ne znaju. Zato je jako vazno da vjezbate i radite nemilice, ali i imate oduska, da ako je ikako moguće ostanete zdravi i u mirovini i primate mirovinu a sa svoja 4 sata da onda uživate kao da ste ponovo na početku svoje karijere, možete raditi za sebe, za drugoga, ali tada je to sasvim drugi osjećaj, niste više hranitelj obitelji, dapače, vaša obitelj sad ima svoju obitelj i možda može i pomoći vas ako treba.

  Iako ja radim za sebe u svojoj firmi, a Zdravko u tuđoj, obojica volima što radimo i ja zaključujem da i ja i Zdravko imamo slobodu u radu i sve što napravimo osjećamo kao svoje, kao svoj autorski rad. dakle, mi smo autori. Imamo autonomiju.

  Ono što mene posebno zanima kod Blagog je zašto od BBS-a nije on osobno napravio hrvatski AOL. Blagi je s BBS-om kojeg smo svi koristili bio potpuno ravan tehnološki BBS-u u Americi. Ali je onda Amerikanac uhvatio korak s tehnologijom i postao AOL te kupio WB, a Blagi nakon toga gubi posao i zapošljava se van vremena, u Clipperu, umjesto da je nastavio s internetom, jer postoji jaka grupa oko interneta na FESB-u već od 1990. na dalje. Damir Sabol je tada u garaži slagao servere, i da je došlo do umrežavanja ljudi s FESB-a koji su doveli s CARNETOM internet u Hrvatsku iprivatnog poduzetništva Damira Sabola (kasnije Iskon) tko zna koliko još imali start-up firmi tog najranijeg doba interneta u svijetu.

  Blagi je dao odgovor, da nije poduzetnički tip, a janisam baš zadovoljan s tim odgovorom, jer to što Blagi radi danas je vrlo poduzetno.

  Drugi moment kod Blagog koji me zanima je: zašto je tako dugo ostao u Clipperu = on spominje 2010. a čini mi se da je ostao u Clipperu sve do 2013. godine. Kako je to moguće tako dugo ostati u tako staroj tehnologiji, koja je vidimo bila stara već početkom 90-ih kad je Blagi ušao u to.

  Blagi, molim te, možeš li malo dublje objasniti ta dva momenta.

  • blagi

   Živio Ivica,
   Koliko znam, ti si informatičar širokog spektra, ali ponajmanje programer tj. developer.

   Na oba pitanja je odgovor otprilike isti. Limitiran sam i nemam poduzetničkog duha. Što se BBS-a tiče naprosto nisam mogao ili stigao premostiti tehnološki iskorak. Meni je tad, krajem 90-tih. bilo nemoguće napraviti tehnološko premoštenje sa BBSing na Internet. Trebalo je imati tad odgovarajući hosting (VPS, dedicated) i iskombinirati svoju platformu. Nije u tome bilo zarade, a ja nisam imao novca kojeg bih investirao u nešto što nije nikome donijelo odgovarajuću zaradu.

   Po drugom pitanju je slična situacija. Zadnji put sam programirao u Clipperu početkom 2010. Naprosto nisam imao kapaciteta da u prethodnom razdoblju posvetim dovoljno vremena novim tehnologijama. U okviru održavanja postojeće aplikacije radio sam sve i svašta. Jedne godine su doktori liječnici (uvijek su činili najvišu vlast) odigrali rošadu u svom stilu, izvukli se iz svojih obaveza koje je HZZO natovario ljekarnicima. 30.12. je postojala najava, a 31.12. oko 10 ujutro dobio sam materijale. Nepotpune i nesuvisle koje je trebalo odraditi tako da 1.1. u 7 sati bude dostupno ljekarni koja je bila dežurna. Iz toga se teško izvući neoštećen. Kad to odradiš i to nekoliko puta godišnje, uz zarađeni PTSP nemaš prostora za usavršavanje. A nema ni odgovarajuće naknade.

   Da si programer/developer znao bi kako je to. 🙂

   Ja sam developer, a ne poduzetnik i, bez obzira na ideje koje imam, nisam ih u stanju realizirati. A to je u redu, netko mora i raditi.

   Maloprije sam došao s posla, i uskoro ču na počinak i zasluženi odmor kako bih ujutro dočekao oran i čio za nove developerske poduhvate. OOPs! 🙂

   • Ivica Kartelo

    Blagi, u pravu si, ja sam od svega sto jesam, najmanje programer, najbolje rečeno hobi programer, ne znam što su rokovi i kupci na tom području.
    Zato bih volio da te sad izrešetaju pitanjima programeri profesionalci, pa da svi mi koji čitamo naučimo sve o životu i radu programera kod nas zadnjih 55 godina. Ja sam bio dosta uporan s pitanjima iz poduzetništva i ti si bio uporan sa svojim odgovorima na ta pitanja, pa sam ja dobio što sam tražio.

  • blagi

   Zaboravio sam iskoristiti priliku. Kad si ti posta već popriličan broj linkova moga bi i ja poneki – osobni blog: http://blog.blagi.net, i drugi prapovijesni, koji je, skoro u izvornom obliku sačuvani web site iz 1995. (cca) o BBSingu,modemima, impulsima, CroatiaNetu, Alt::BBSu, itd.: http://www.blagi.net

 • Pingback: 1. – Development by blagi()

Zatvori
 • :